AI och skolan – tre aspekter

Efter över ett år med erfarenhet av AI och skolan har jag landat i att tänka kring området utifrån tre aspekter: AI som lärandemål, AI som verktyg och AI och bedömning. Tre olika aspekter som särskiljer sig men som också överlappar.

AI som lärandemål handlar dels om AI-litteracitet, dvs. allmän AI-kunskap, något som numer behöver ingå som en röd tråd i alla ämnen precis som exempelvis hållbar utveckling. Men dels handlar det om hur det centrala innehållet i olika ämnen och kurser färgas av generativ AI. I skolans läroplaner nämns inte AI explicit men i exempelvis syftesskrivingen för ämnet samhällskunskap för gymnasiet finner vi skrivningar såsom:

”Ett komplext samhälle med stort informationsflöde och snabb förändringstakt kräver ett kritiskt förhållningssätt och eleverna ska därför ges möjlighet att utveckla ett sådant. Det omfattar förmåga att söka, strukturera och värdera information från olika källor och medier samt förmåga att dra slutsatser utifrån informationen.”

I skrivningarna för teknikämnet står det bland annat:

”Undervisningen ska ge eleverna möj­ligheter att reflektera över teknikens historiska utveckling. Därmed får de bättre förutsättningar att förstå samtidens tekniska företeelser, hur tekniken och samhällsutvecklingen påverkar varandra samt hur teknik kan användas på ett ansvarsfullt sätt.”

Och för svenskämnet står det:

”Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar för­må­gan att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Ele­ver­na ska ges möjlighet att kommunicera i digitala miljöer med interaktiva och föränderliga texter.”

Ovan exempel är tre bland många där AI inte nämns explicit men som till följd av den senaste tidens utveckling är svåra att möta utan att adressera AI i undervinsingen.


AI som verktyg är i grunden ett socioteknologisk område som berör människans samverkan med teknologi och hur denna interaktion i detta sammanhang kan förstås i lärandeprocesser. Det är exempelvis frestande att se AI som ett enkelt sätt att uppnå mål, likt hur nya verktyg kan erbjuda genvägar i olika sammanhang. Men detta perspektiv missar en avgörande poäng när det gäller utbildning och lärande. Den verkliga frågan blir om användandet av generativ AI, i sammanhanget av lärande och utbildning, kan jämföras med användandet av nya verktyg som på ytan förenklar uppgifter men också kan undandra den djupare lärprocessen. Nyligen genomförda undersökningar visar att en betydande del av unga använder generativ AI i sitt skolarbete, där en del medger att syftet varit att underlätta eller kringgå traditionella lärandeprocesser. Detta väcker frågor om vad som egentligen utgör fusk och vad som är en legitim användning av teknologi i lärande. Teknikentusiaster argumenterar ofta för att användningen av teknik i utbildningssyfte bör ses som en utveckling snarare än fusk, där det viktiga är förmågan att använda ny teknologi effektivt. Men det är just sådana argument som kan föra oss fel.

Problemet menar jag uppstår när vi felaktigt börjar se måluppnåelse som det sanna måttet på lärande. Lärande, i dess mest grundläggande form, handlar inte bara om att nå ett slutresultat, utan om resan dit. Den processen inbegriper inte bara att absorbera kunskap, utan också att utveckla kritiskt tänkande, problemlösningsförmåga och förmågan att reflektera över den information och de verktyg vi använder.

I ljuset av den senaste tidens framsteg inom kognition och lärande blir det allt viktigare att förstå teknologi inte bara som ett verktyg för att effektivisera lärande, utan som en faktor som djupt påverkar hur vi lär oss, vad vi lär oss och på vilket sätt vi interagerar med kunskap. Användningen av AI i utbildning ställer krav på en nyanserad förståelse som tar hänsyn till dessa faktorer, där vi behöver fundera kring hur vi balanserar mellan teknologins möjligheter och riskerna med att förlita oss för mycket på den.

AI och bedömning – Bedömning är en oundviklig del av utbildningen eftersom den ger oss insikter om elevernas utveckling och kunskapsnivå. Här uppstår frågor om hur AI påverkar vår syn på lärande och kunskap. Vi behöver fundera över vad lärande egentligen är och hur teknologin relaterar till detta begrepp. Diskussionen är omfattande och fascinerande och utgör hjärtat i mitt intresse för AI i skolan.

Alla tre av dessa aspekter är komplexa och sammanflätade, och mina reflektioner är fortfarande i utveckling. Jag skulle gärna vilja höra vad andra tänker om dessa frågor. Finns det några dimensioner jag har missat? Finns det något som bör tilläggas eller förtydligas? Jag välkomnar alla insikter och åsikter.

32 reaktioner till “AI och skolan – tre aspekter”

  1. Как выбрать оптимальное предложение по цене для проведения строительной экспертизы.
    Строительная экспертиза: преимущества для застройщиков.
    Строительная экспертиза недорого https://stroitelnaya-expertiza-moskva.ru/ .

  2. Профессиональная химчистка салона автомобиля в домашних условиях
    Как вернуть свежесть салону автомобиля?
    Простые способы химчистки салона автомобиля
    Химчистка авто в Москве недорого http://www.himchistka-avtosalona.ru/ .

  3. Стоимость визы в Италию может варьироваться в зависимости от типа визы и срочности ее оформления. Чтобы узнать точную цену, следует посетить официальный сайт визового центра или консульства Италии.
    Итальянская виза спб http://visa-v-italiyu.ru/ .

  4. Профессиональный ремонт автомобилей Ниссан, где каждый клиент ценится.
    Сервис с опытными мастерами для автомобилей Ниссан, где заботятся о каждой детали Вашего автомобиля.
    Гарантия качественного сервиса от специалистов, используют только оригинальные запчасти.
    Лучший выбор для автолюбителей – автосервис Ниссан, где вас ждет профессиональный подход и внимание к деталям.
    Сервисный центр для автомобилей Ниссан – Ваш выбор, с гарантией качественного ремонта.
    Ниссан ремонт сервис https://www.nissan-remont-1.ru/ .

  5. Визовое агентство Визатека в Санкт-Петербурге предлагает широкий ассортимент визовых услуг.

  6. Меры предосторожности при работе на высоте.
    Современные методы анализа строительных конструкций.
    Техническое обследование зданий и сооружений стоимость http://www.obsledovanie-zdanyi.ru/ .

  7. Основные аспекты технического надзора в строительстве, как это работает.
    Как выбрать надежную компанию для проведения технического надзора, с целью минимизации рисков.
    Подробности работы технического надзора, которые важно знать.
    Последствия игнорирования технического надзора, и как их предотвратить.
    Топ стратегий для улучшения технического надзора, для успешного завершения проекта.
    Технический надзор: основные принципы и методы, для обеспечения высокого качества работ.
    Строительный контроль и надзор в строительстве http://www.stroitelny-nadzor.ru .

  8. Идеальный выбор для обслуживания Toyota в столице, где заботятся о вашем авто.
    Успешное обслуживание Toyota в Москве, гарантия качества и надежности.
    Toyota в Москве: лучший сервис по доступным ценам, испытайте на себе высокий уровень сервиса.
    Профессиональный подход к каждой детали, где доверяют свой автомобиль специалистам.
    Лучший выбор для обслуживания Toyota в Москве, где ваш автомобиль находится в надежных руках.
    Экспертный сервис для Toyota в Москве, где каждый дефект устраняется быстро и качественно.
    Toyota в Москве: сервис высшего уровня, где каждый клиент важен и ценится.
    Станция технического обслуживания Тойота https://www.toyota-remont.ru .

  9. Уберите загрязнения с помощью выездной химчистки, с профессиональным подходом
    Профессиональная чистка мебели на дому ximchistka-mebeli1.ru .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *